Ημερίδα για την αρχαία τεχνολογία στην Αλεξάνδρεια

Ημερίδα και έκθεση με θέμα την επιστήμη και την τεχνολογία κατά την αρχαιότητα στην Ελλάδα διοργανώνει σήμερα στην Αλεξάνδρεια το εκεί Παράρτημα του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού (ΕΙΠ)
Οι ανακοινώσεις που θα γίνουν κατά τη διάρκεια της ημερίδας επιχειρούν να αναδείξουν τις πανάρχαιες επαφές του αρχαιοελληνικού με τον αιγυπτιακό πολιτισμό, που αναπτύχθηκαν στις ακτές της Μεσογείου.
Μεταξύ άλλων, ο αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Ξενοφώντας Μούσας θα μιλήσει με θέμα «Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων, το πρώτο μηχανικό σύμπαν και υπολογιστής»,
 η δρ Μαθηματικών Φλώρα Βαφέα θα παρουσιάσει εισήγηση με τίτλο «Αστρολάβος: κρατώντας στα χέρια την περιστροφή του ουρανού», και η Νεφερτίτι Μεγκαχέντ, καθηγήτρια Μαθηματικών στο Πανεπιστήμιο Καΐρου, θα αναπτύξει το θέμα «Τα μαθηματικά στη Μεσόγειο: Αίγυπτος και Ελλάδα»
Μετά το πέρας των εισηγήσεων και της συζήτησης θα εγκαινιαστεί έκθεση φωτογραφικού υλικού. Η παρουσίαση περιλαμβάνει 20 πλαίσια, διαστάσεων 70Χ100 εκ., με εικόνες - αναπαραστάσεις του μηχανισμού των Αντικυθήρων που συνοδεύονται από επεξηγηματικά κείμενα τόσο στα ελληνικά, όσο και στα αραβικά.
Ο μηχανισμός των Αντικυθήρων θεωρείται ο αρχαιότερος υπολογιστής και συγχρόνως ένα πολύπλοκο αστρονομικό όργανο, το οποίο λειτουργούσε ως αστρονομικό ρολόι και πλανητάριο. Θεωρείται, μάλιστα, περισσότερο προηγμένος από τα αστρονομικά ωρολόγια που εμφανίστηκαν στην Ευρώπη, κυρίως μετά το 14ο αιώνα. Διατηρήθηκε για 23 αιώνες στο βυθό της θάλασσας και εντοπίστηκε σε ναυάγιο στα Αντικύθηρα από Συμιακούς δύτες κατά το 1901-1902. Το πλοίο στο οποίο βρέθηκε, φαίνεται ότι μετέφερε θησαυρούς από την Ελλάδα στη Ρώμη. Ο μηχανισμός βρίσκεται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας.
Την έκθεση στην Αλεξάνδρεια σχεδίασε και επεξεργάστηκε ο Ξενοφών Μούσας, ο οποίος είναι και μέλος της διεθνούς ομάδας μελέτης του μηχανισμού. Στα αποτελέσματα της δουλειάς της ομάδας αυτής στηρίζονται οι ανακατασκευές που παρουσιάζονται στην έκθεση σε υπολογιστές και φιλμ με κινούμενα σχέδια.
Η έκθεση, το υλικό της οποίας έχει ήδη παρουσιαστεί στην Ελλάδα, την Κύπρο και πολλές άλλες χώρες, παρουσιάζει ταυτόχρονα την εξέλιξη της ελληνικής αστρονομίας και αστροφυσικής.
Η έκθεση θα λειτουργεί έως τις 30 Σεπτεμβρίου.
Πηγή : Αγγελιοφόρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου